search

Alt om Magento 2 optimalisering for din nettbutikk

magento 2 optimalisering

Finn ut alt om Magento 2 optimalisering

Magento 2 optimalisering

I dagens samfunn er det stadig flere som velger å handle på nett. Dette medfører at mange butikker selger varer på nett fremfor i butikk. I denne artikkelen skal vi se nærmere på Magento 2 optimalisering. 

For å kunne drive en nettbutikk er du imidlertid avhengig av å ha en eCommerce-plattform som Shopify, WooCommerce, BigCommerce eller Magento. Sistnevnte er blant de mest populære netthandel-plattformene på markedet, og gir bedriften mange muligheter.

Magento er basert på åpen kildekode, noe som innebærer at du kan få programvaren gratis. Derfor er Magento mange butikkeiere sitt foretrukne valg, og plattformen egner seg både til små og store nettbutikker. Visste du at både Coca-Cola og Ford har Magento-nettsider?

Mye av suksessen til Magento 2 skyldes muligheten for optimalisering. Alle kan sette opp en Magento-nettbutikk, men for at den skal fungere best mulig er optimalisering nødvendig. Med mange transaksjoner og besøkende på nettsiden, er det spesielt viktig med optimalisering.

Magento 2 optimalisering

Magento 1 eller Magento 2 laster tregt… Hvorfor?

Dersom noen klager på Magento, er det som regel relatert til treghet i systemet. I utgangspunktet er imidlertid ikke Magento tregt. Som regel skyldes nedsatt lastehastighet enten feil i konfigurasjonen eller feil hos webhotellet som hoster siden.

Du kan også oppleve at Magento laster tregt dersom du har mange produkter og bilder på nettsiden din, eller dersom du har et avansert Magento-tema. Mye HTML, CSS og JavaScript på siden kan også føre til at den laster tregt.

Hvorfor er Magento 2 optimalisering viktig?

En av de viktigste grunnene til at folk optimaliserer Magento, er at det kan gjøre nettsiden raskere. Noen sliter med treg lasting av nettsiden, noe som selvfølgelig ikke er gunstig dersom du har stor trafikk på nettsiden. 

Dersom du har en nettbutikk som laster tregt, risikerer du at forbrukerne heller handler hos konkurrentene. Magento-sidens ytelse og hurtighet er faktisk nøkkelen til å kunne vedlikeholde eller øke konverteringsraten.

Heldigvis er ikke Magento optimalisering så innviklet som du kanskje tror. Det er for eksempel ikke alle optimaliseringsmetodene som krever ferdigheter innen programmering. Andre optimaliseringsmetoder krever inngående kunnskap om plattformen.

Noen ganger skyldes nedsatt Magento-ytelse feil under installasjonen. I denne guiden kan du lære mer om hvordan du kan optimalisere Magento. Dette omfatter blant annet:

 • Generelle tips
 • Oppdatering av Magento
 • Aktivering av Magento-cache
 • Aktivering av Magentos Flat Product og Flat Catalog
 • Konfigurering av Magento Memcached
 • Optimalisering av CSS og JavaScript
 • Aktivering av CDN (Content Delivery Network)
 • Systemkrav
 • Assistert Magento-hostingplan
Magento 2 optimalisering, java script

Kom i gang nå!

Vi hjelper deg med Magento 2 optimalisering

Generelle tips

Magento 2 optimalisering, hjelpsomme tips

Det finnes en rekke grunnleggende og generelle tips du kan benytte deg av når du skal optimalisere ytelsen til din Magento-side. Ved å benytte deg av disse tipsene kan du oppleve en umiddelbar forbedring i nettsidens responstid og ytelse, både back-end og front-end.

Disse tipsene kan utføres hver for seg, da de er uavhengige av hverandre. Prøv deg frem og se om du finner et tips som fungerer for din Magento-side!

Rens logger og databaser i Magento

Magento lagrer vanligvis alle logger automatisk i 180 dager. Dette kan i mange tilfeller føre til at store mengder data overbelaster Magentos database.

Du kan manuelt endre innstillingene slik at loggen lagres i en kortere periode enn 180 dager. Dette fører til mindre belastning i databasen, og kan dermed gjøre systemet raskere.

Utvidelser uten bugs

Dersom du skal installere utvidelser fra tredjeparter, er det viktig at du alltid velger varianter som er uten bugs (feil). Dette er den kanskje enkleste måten å sikre seg mot problemer relatert til optimalisering og konfigurering.

Vi anbefaler å kun kjøpe anerkjente utvidelser som er laget av respekterte utviklere og firmaer. Les gjerne noen brukeranmeldelser før du bestemmer deg!

Aktiver kompileringer i Magento 1

Magento 2 optimalisering

Dersom du har Magento 1, kan kompilatoren redusere lastetiden og øke ytelsen i systemet ditt ved å kopiere alle nødvendige filer i en egen mappe. Kompilatoren kan også ha cache på de filene som benyttes hyppigst, slik at du får raskere tilgang til dem.

Ved å aktivere kompilatoren i Magento 1 kan du derfor redusere sidens lastetid betraktelig. Du aktiverer kompilatoren i innstillingene.

Optimaliserte bildefiler

En typisk Magento-butikk har ofte mengder av bilder med høy oppløsning. Dette gjør kanskje at nettbutikken ser visuelt bra ut, men de store filene øker sidens totale størrelse og har negativ innvirkning på sidens hurtighet.

Ved å redusere bildefilene og optimalisere dem, kan du gjøre siden raskere. Dett er blant de enkleste og smarteste tiltakene du kan gjøre når du skal optimalisere Magento. Du går frem på denne måten:

 1. Benytt et verktøy som lar deg komprimere bildefiler uten å tape bildekvalitet
 2. Pass på at bilder av produkter er i JPEG-format
 3. Sørg for at nettbutikkens logo er i SVG- eller PNG-format

Enkle temaer som ikke tar stor plass

Det kan være lurt å bruke et nokså minimalistisk Magento-tema uten for mye dilldall. Selve temaet på Magento-siden din kan nemlig påvirke Magento sin lastetid. Et tema som er enkelt og tar lite plass kan øke sidens ytelse betraktelig.

Når siden har mindre data å håndtere, vil også lastetiden på siden reduseres. Dette vil igjen kunne føre til mer fornøyde kunder!

Oppdatering av Magento 1 og Magento 2

Et av våre beste tips er å oppdatere Magento-versjonen din. Visste du at Magento slipper nye oppdateringer på jevnlig basis? Hver av disse oppdateringene bidrar til økt ytelse og optimalisering av eCommerce-siden din.

Det aller første du bør gjøre når du skal optimalisere Magento, er derfor å installere de siste oppdateringene. Dette er enkelt, enten du har Magento 1 eller Magento 2.

Aktivering av Magento-cache

Vårt neste tips for optimalisering av Magento, er å aktivere Magento-cahce i systemet, nærmere bestemt Varnish Cache. Dette kan du gjøre på følgende måte i Magento 2:

 1. Klikk på «System» (finnes like under «Advanced»)
 2. Åpne seksjonen «Full Page Cache»
 3. Endre «Caching Application» til «Varnish Caching»

Har du Magento 1, er du nødt til å laste ned og installere utvidelsen kalt «Full Page Cache». Denne funksjonen er imidlertid allerede implementert i Enterprise-versjonen av Magento.

Magento 2 optimalisering

Aktivering av Magentos Flat Product og Flat Catalog

Magento benytter seg av tidligere ressurser på serveren for å skaffe seg tilgang på produkter og kategorier fra systemets interne database. Når nettbutikkens ressurser reduseres, vil dette kunne føre til at nettsiden begynner å laste tregt.

Det er her Flat Catalog kommer inn i bildet. Denne funksjonen sørger for at belastningen på databasen reduseres. Dette skjer ved at informasjon om produkter og kataloger plasseres i en ny tabell. For å aktivere Flat Product og Flat Catalog gjør du følgende:

 1. Gå til plattformens administrasjonspanel
 2. Klikk på «Store»
 3. Klikk på «Configuration»
 4. Klikk på «Catalog» under seksjonen «Catalog»
 5. Utvid underseksjonen «Storefront»
 6. Velg «Yes» for «Use Flat Catalog» og «Use Flat Catalog Product»

Konfigurering av Magento Memcached

Visste dy at Memcached er et minneobjekt basert på åpen kildekode som er gratis? Ved å konfigurere Memcached kan du optimalisere Magento ved at belastningen på databasen reduseres.

Konfigurering av Memcached kan gjøres både i Magento 1 og Magento 2. Prosessen med å konfigurerer er litt lang, men det finnes praktiske steg-for-steg forklaringer som gjør at du kan gjøre dette på egen hånd. Få eventuelt hjelp av noen.

Optimalisering av CSS og JavaScript

For at din Magento-plattform skal yte best mulig, er det viktig å unngå unødvendig CSS og JavaScript. Dette kan nemlig redusere lastetiden på nettbutikken din! Unngå gjerne CSS- og JS-filer helt om nødvendig.

De mest nødvendige CSS- og JavaScript-filene kan optimaliseres ved å redusere størrelsen på dem. Dette er enkelt å få til, og gjøres på følgende måte:

 1. Klikk på «Developer» (finnes under seksjonen «Advanced»)
 2. Sjekk «JavaScript Settings»
 3. Velg «Yes» på «Minify JavaScript Files», «Enable JavaScript Bundling» og «Merge JavaScript Files»
 4. Sjekk «CSS Settings»
 5. Velg «Yes» på «Minify CSS Files» og «Merge CSS Files»
Magento 2 optimalisering, css

Aktivering av CDN (Content Delivery Network)

CDN kan beskrives som et internasjonalt nettverk bestående av servere. Disse optimaliserer innholdet på siden din, og integrerer Magento med nettsidens CDN. 

Dette er med andre ord en enkel og brukervennlig måte å optimalisere Magento-sidens lastetid og brukeropplevelse på. For å aktivere CDN i din Magento-nettbutikk, kan du gå frem på følgende måte:

 1. Klikk på «Web» (finnes under seksjonen «General»)
 2. Du utvider enten base-URL for HTTPS eller for HTTP, avhengig av hvilken nettside protokoll du benytter
 3. Legg inn «Zone Alias» eller «Zone URL» under «Base URL» som finnes under «Static View Files». Legg inn /static/ til slutt
 4. Noen ganger må du legge inn /pub før /static/
 5. Legg inn «Zone Alias» eller «Zone URL» i mediefiler, etterfulgt av notasjonen /media/.

Systemkrav

Dersom du benytter Magento som eCommerce-plattform, er det også viktig at du tar hensyn til systemkrav. Dette er blant de viktigste tiltakene når du skal optimalisere Magento.

Vi skal nå se nærmere på noen grunnleggende systemkrav som må oppfylles for at Magento skal kunne benyttes problemfritt.

Krav til server

Magento krever en god hostingplan for å fungere optimalt. Dette i motsetning til en rekke andre eCommerce-plattformer. Du kan som regel velge mellom VPS-hosting og skybasert hosting for Magento-siden din.

Vi anbefaler å unngå såkalt «delt» hostingplan. Dette skyldes at Magento-butikken din krever en relativt stor mengde ressurser for å kunne fungere optimalt. 

Operativsystem for Magento 1 eller Magento 2

Det er også viktig at Magento ligger på et operativsystem som kan håndtere plattformen. Har du Magento 2 bør du benytte Linux-operativsystemer som CentOS, RedHat Enterprise Linux, Ubuntu eller Debian.

Har du Magento 1. kan du benytte deg av operativsystemer som Linux x86-64 eller x86.

Magento 2 optimalisering

E-postserver for Magento

Har du Magento 2? Da bør du benytte e-postservere som SMTP eller Mail Transfer Agent (MTA). Det samme gjelder dersom du bruker Magento 1.

Det er viktig å benytte riktig server for e-poster, da e-post kan ta stor plass og potensielt sinke lastehastigheten og ytelsen til din Magento-plattform.

Assistert Magento-hostingplan

Det å vedlikeholde Magento-plattformen sin kan være en nokså krevende jobb, spesielt dersom du ikke har gode tekniske kunnskaper i utgangspunktet. Dersom du ønsker en enklere hverdag, kan derfor en hostingplan være smart å ha.

Det finnes en rekke tilbydere av Magento hostingplan. Aktørene vil ta seg av vedlikehold, oppdateringer og endringer på Magento-nettbutikken din ved behov. 

Trenger du hjelp med Magento 2 optimalisering?

Er du usikker på hvordan du skal øke hastigheten og ytelsen på din Magento-nettbutikk? Da kan Moo Gruppen hjelpe deg. Vi har høyt kunnskapsnivå om Magento, og kan hjelpe deg med alt fra migrering til optimalisering.

Kontakt oss i dag dersom du ønsker å gjøre din Magento-plattform raskere og mer pålitelig. Husk at dette vil kunne ha innvirkning på både konverteringer og kundetilfredshet. Vi snakkes!

 Kontakt oss her→

Se hvorfor WordPress nettbutikk med Woocommerce er verdens beste kombinasjon!

Med en prosjektleder som følger deg som kunde gjennom leveransen og gjennomføringen av prosjektet, oppnår vi god innsikt, forståelse og kontroll.

BigCommerce integrasjoner kommer i mange former og fasonger. Som en av de aller største plattformene for nettbutikker i dag, bør det ikke kom som noen overraskelse at det meste kan knyttes opp mot din nettbutikk her. Og det er en stor fordel, da integrasjoner gjør din jobb enklere.