White hat, black hat og grey hat -SEO
White, Grey og Black Hat SEO – utdatert terminologi?
SEO (Search Engine Optimization) eller «søkemotoroptimalisering» går ut på å øke både kvaliteten og kvantiteten på nettsidetrafikken. Målet er høyere rangering i søkeresultatene – for eksempel i søkemotorer som Google.
Dersom du jobber med SEO på nettsiden din, vil du kunne oppnå høyere organisk trafikk til nettsiden ved hjelp av en rekke ulike metoder. Dette kan for eksempel handle om å implementere søkeord, ha et SEO-vennlig domenenavn eller å bruke interne lenker
Taktikkene som benyttes for å oppnå en SEO-vennlig nettside er mange. I den forbindelse har ulike taktikker blitt fargekodet med uttrykk som White Hat, Grey Hat og Black Hat.
Fargekoding innen SEO gir kanskje assosiasjoner til gamle western-filmer, der skurkene har svarte hatter og heltene har hvite hatter. Men er det egentlig berettiget å sette ulike SEO-metoder i bås på denne måten? Eller bør alle SEO-teknikker aksepteres i 2021?
Hva er White Hat, Black Hat og Grey Hat SEO?
White Hat SEO beskriver altså SEO-teknikker som er «innafor». Det vil si, teknikker som går ut på at du følger de uskrevne reglene innen søkemotoroptimalisering. SEO foregår på en etisk måte, og du følger de gitte retningslinjene.
Black Hat SEO på sin side, handler om søkemotoroptimalisering som utføres ved hjelp av mer risikable teknikker. Dette er teknikker som ofte virker, men de er ikke i tråd med retningslinjene satt av Google. Noe som også kan føre til at Google straffer nettsiden din.
Satt på spissen kan Black Hat SEO innebære teknikker som hacking, noe som kan føre til søksmål i verste fall. Men de fleste teknikkene er mer ufarlige.
Grey Hat SEO kan beskrives som en mellomting mellom White Hat og Black Hat. Disse teknikkene er hverken riktige eller uriktige.
Hvilke taktikker faller innunder White Hat SEO?
White Hat SEO kan beskrives som SEO som er etisk riktig og i tråd med Googles egne retningslinjer. Dette er trygge SEO-metoder som ikke vil føre til noen form for straff fra søkemotoren. Eksempler på White Hat SEO er:
- Søkeordoptimalisering
- Nyttig og engasjerende innhold
- Mobiloptimalisering
- Optimalisering av lastetid på siden
Hva kjennetegner Black Hat SEO?
Black Hat SEO er typisk sett SEO-taktikker som går ut på å bryte Google sine gitte retningslinjer, der målet er å rangere høyere i søkeresultatene ved hjelp av manipulering. Eksempler på slike SEO-metoder er:
- Keyword stuffing (overdreven bruk av søkeord)
- Nettverk av gjesteinnlegg
- Automatisert innhold
- Betalte lenker
- Link farms
- Cloaking
Er fargekoding innen SEO utdatert?
I en årrekke har de som jobber med SEO på profesjonell basis benyttet seg av terminologi basert på fargekoder. Disse kodene setter de ulike SEO-teknikkene i bås basert på hvor etisk riktige de er.
Fargekodingen er i stor grad basert på subjektive meninger, men de overnevnte karakteristikkene for Black og White Hat SEO betraktes som henholdsvis «ulovlige» og «lovlige». Dette kan by på utfordringer.
Vi kan for eksempel nevne at Googles søkemotor har algoritmer som endres til stadighet, noe som gjør at ikke alle metoder som anbefales alltid fungerer like godt. Det er også ulikheter mellom ulike bransjer – ikke all SEO fungerer for alle.
Andre utfordringer kan også nevnes.
Terminologien er i stor grad basert på etiske prinsipper
Mange er enige i at Black Hat SEO er «fy-fy». Terminologien som beskriver betalte lenker, automatisert innhold og lignende avgjør i stor grad hvilke SEO-teknikker som blir benyttet av SEO-selskaper, deres ansatte så vel som klienter.
Terminologien gir oss et klart bilde på hva som er «rett» og «galt». Men hvem er det egentlig som bestemmer hva som er riktig eller galt i denne sammenheng? Jo, Google. Da kan man stille seg spørsmålet: Når ble Google moralens vokter?
Dersom man ser bort fra straff Google kan iverksette (som lavere rangering), hva er det egentlig som stopper bedrifter og andre fra å bestemme sine egne SEO-metoder?
Mange bedrifter påvirkes av Google og SEO-eksperter som mener at enkelte SEO-metoder er uriktige. Dette kan igjen føre til at bedriftene ikke får utforsket hvilke SEO-teknikker som fungerer best for seg.
SEO-anbefalinger – ikke lovgitte regler
Mange SEO-eksperter begrenses fordi de er redde for å benytte seg av Black Hat SEO. Av og til kan det være nødvendig å benytte seg av SEO-taktikker som ikke anbefales av Google, dersom en bedrift skal kunne nå sine mål om rangering i søkemotorene.
Her bør bedrifter spørre seg selv om det er verdt risikoen Black Hat SEO innebærer. Husk at retningslinjene fra Google er anbefalinger – ikke lover. Man kan derfor benytte retningslinjene som en guide, men de må ikke følges slavisk.
En ny æra innen SEO?
Fargekoding innen SEO kan kanskje betraktes som noe utdatert. Istedenfor å klassifisere ulike teknikker som Black Hat eller White Hat, bør SEO-proffer i større grad benytte seg av klare, kvantitative mål- Dette gir en bedre forståelse av resultatene fra ulike teknikker.
Det er smart å veie eventuell straff opp mot nytten av SEO-teknikken. Growth hacking kan for eksempel være nyttig for bedrifter som trenger umiddelbare resultater. Dette vil også være mer risikabelt. «Snille» SEO-teknikker gir ofte trege resultater på ROI.
Trenger du SEO-hjelp?
Det finnes mange SEO-teknikker. Hvorvidt du ønsker å kalle dem White Hat, Grey Hat eller Black Hat, er opp til deg. Det viktigste er at du har verktøyene du trenger for å lykkes med SEO.
Moo Gruppen hjelper deg med søkemotoroptimalisering. Kontakt oss i dag!