search

SEO-feil | De 10 vanligste

SEO-feil

Dersom du trenger hjelp med søkemotoroptimalisering, kan Moo Gruppen hjelpe deg i gang!

10 vanlige SEO-feil

Søkemotoroptimalisering (SEO) er en viktig del av markedsføringsstrategien til mange bedrifter. Ved hjelp av SEO kan du potensielt gjøre at nettstedet til bedriften får økt grad av organisk trafikk, noe som igjen vil kunne føre til flere konverteringer og salg.

SEO er en nokså omfattende prosess. Det benyttes en rekke teknikker for å gjøre innholdet på en nettside søkemotoroptimalisert. Blant de vanligste tiltakene er bruk av relevante søkeord som flettes inn i teksten. 

Det er imidlertid langt fra alle bedrifter som lykkes med SEO og det skal ikke mye til før du ender opp med SEO-feil. Det finnes nemlig mange potensielle fallgruver, noe som betyr at bedriften investerer tid og penger i SEO som ikke fungerer som tiltenkt.

VI skal nå se nærmere på de vanligste tabbene som gjøres når et nettsted skal søkemotoroptimaliseres. Unngå disse tabbene, og sørg for at nettsiden blir mer synlig i Google!

Hva er SEO?

Før vi ser nærmere på de vanligste SEO-feilene, skal vi forklare kort hva søkemotoroptimalisering egentlig er. Kort fortalt handler det om å gjøre nettsiden sin mer synlig i søkemotorer som Google.

Siden en stor andel av kjøp av varer og tjenester starter med et søk i Google, er det viktig for bedriften at nettsiden dukker opp blant de første treffene i søkemotoren. Google har sine preferanser og algoritmer, og foretrekker visse nettsteder fremfor andre.

Google vil blant annet vise nettsider med søkeord som er relevante for det brukeren søker på i søkemotoren. I tillegg vil unikt innhold være mer synlig enn uoriginalt innhold som allerede finnes på en annen nettside. Det er mange ting å ta hensyn til.

Kom i gang nå!

Vi hjelper deg å optimalisere din bruk av SEO.

1. Bedriften kjenner ikke målgruppen sin

En vanlig SEO-feil handler ofte om at bedriften ikke kjenner målgruppen sin. For å kunne levere innhold som faktisk er engasjerende for potensielle kunder, er det naturligvis viktig å vite nøyaktig hvem kundemassen består av.

Husk at søkemotoroptimalisering handler om å bli mer synlig i søkemotoren. For å kunne lykkes med dette, må du blant annet ha kunnskap om hva målgruppen din er på jakt etter. Hvilke søkeord benytter de? Du må forstå kundenes adferdsmønster.

Det er for eksempel mange bedrifter som ignorerer søkemotorens preferanser, eller som ikke benytter long-tail søkeord. Benytt gjerne Googles planleggingsverktøy for søkeord for å finne relevante søkeord.

Gjør deg kjent med trendene på markedet kundene dine frekventerer. Du kan gjerne utnytte både sanntidsdata og historiske data for å få en forståelse for hvordan målgruppens atferd endres over tid. 

2. Feil innhold på nettstedet

En annen vanlig SEO-feil er at bedriften serverer innhold på nettstedet som ikke er tilpasset  målgruppen. Det er fort gjort å bli opphengt i at innholdet skal rangere høyt på et spesifikt søkeord, og glemme å lage innhold som faktisk engasjerer.

Google og andre søkemotorer har en tendens til å prioritere innhold som er mest mulig relevant for brukerne sine. Sørg derfor for at du produserer innhold som besvarer forbrukernes spørsmål, og som faktisk er av verdi.

Unngå for all del å lage innhold av lav kvalitet, bare for å presse inn noen relevante søkeord. Det er tross alt viktig at innholdet faktisk konverterer de besøkende fra potensielle kunder til ekte, betalende kunder. 

Et tips er å ha overskrifter utformet som spørsmål kundene ofte stiller. Dersom de søker på spørsmålet sitt, kan nettsiden din poppe opp i Google og gi akkurat de svarene de var på jakt etter. Kombiner gjerne både tekst, bilder og videoer.

SEO-feil

3. Innholdet er ikke unikt

En annen typisk SEO-feil er at innholdet du deler ikke er unikt. I mangel på inspirasjon eller idéer, kan det kanskje friste å kopiere innhold fra andre nettsider – som konkurrentenes nettsteder.

Plagiat og duplisert innhold fungerer imidlertid sjelden bra. Google vil ikke prioritere nettsider med kopiert eller uoriginalt innhold. Sørg derfor for at du lager interessant og unikt innhold fra bunnen av. Gjør du ikke det, havner siden langt ned i treffresultatene.

Både H1-tags, avsnitt, metabeskrivelser og lignende bør være unikt. Unngå også å ha likt innhold på flere av dine egne nettsider. Det trenger ikke nødvendigvis å være snakk om kopiert innhold fra andre nettsider.

4. Du mangler tittel og metabeskrivelse

Søkemotoroptimalisering handler ikke bare om å flette inn noen relevante søkeord i tekstene som publiseres på nettsiden. Det er også viktig å inkludere elementer som titler og metabeskrivelser. Dette er teksten og lenken som vises i søkemotorens treff.

Med en god tittel og metabeskrivelse kan du sørge for at nettsiden din blir mer synlig i søkemotorene. Husk at teksten bør være kort og beskrivende, og gi forbrukeren en idé om hva de finner på siden din. Inkluder gjerne søkeord i både tittel og metabeskrivelse.

Inkluder gjerne en tittelbeskrivelse på bilder også. Husk at søkemotoren ikke kan tolke bildene dine, men tekst kan tolkes. Ved å ha tekst til bildene dine, kan derfor bildene dukke opp i Googles bildesøk.

Et annet tips er å ha unike titler og metabeskrivelser på alle undersidene dine. Dette er bedre SEO-praksis enn å bruke samme tekst på alle nettsidenes titler og beskrivelser.

5. Innhold uten lenker av høy kvalitet

Det å lenke til andre nettsider og få andre nettsider til å lenke til din side, kan bidra til mer trafikk til nettsiden din. Du kan oppnå bedre SEO ved å lenke til seriøse nettsider med mye trafikk, fremfor mindre profesjonelle nettsider.

Det er viktig å huske på at kvalitet er viktigere enn kvantitet. Link heller til noen få nettsider med kvalitetsinnhold, enn mange useriøse aktører. 

Pass også på at ankerteksten er bra, altså teksten der du legger inn hyperlenken. Dette skal være tekst som gjør at besøkende ønsker å klikke på lenken! Unngå helst å bruke «klikk her» som ankertekst flere steder, da dette fort kan fremstå som spam.

6. Nettsiden er ikke mobilvennlig

SEO-feil

SEO handler ikke bare om å selve innholdet og søkeord, men også om nettsidens kvalitet og skalerbarhet. Google har en tendens til å prioritere nettsteder som er mobilvennlige, da så mye som 50 % av alle søk skjer fra mobile enheter.

Dersom nettsiden din ikke er tilpasset mobile enheter, vil den ofte ikke vises blant de øverste treffene i Google. Søkemotorene betraktes nettsiden din som lite brukervennlig dersom den ikke er tilpasset mobiler eller nettbrett.

Søkemotorene ser også på hvor raskt nettsiden laster, da de vil gi forbrukerne en best mulig opplevelse. Unngå derfor store bildefiler (komprimer bildene!), annonser som laster tregt og nettsider uten responsivt design.

7. Du har overdrevent mange interne lenker

En annen SEO-feil er å inkludere svært mange interne lenker i innholdet ditt. Noen lenker kan være positivt for SEO, men pass på at du ikke overdriver. Det er viktig at sidene du lenker til er relevante for teksten.

Dersom du inkluderer mange lenker til andre undersider på nettstedet ditt som ikke er relevant for artikkelen, kan dette fremstå som spam.

Det viktigste er at lenkene fremstår som en naturlig del av teksten, der leseren kan få mulighet til å lære mer om noe – om ønskelig. Kontroller også at nettsidene du lenker til faktisk fungerer.

8. Du har kun tekst – ingen bilder eller videoer

En annen vanlig SEO-feil er at du kun har tekst på nettsiden. Google vet at mange brukere setter pris på bilder og video, og vil derfor sørge for at disse sidene er mer synlige enn andre i søkemotoren.

Videoinnhold og bilder er engasjerende for forbrukeren, og kan ofte oppleves som mindre «tørt» enn tekst. Prøv derfor å kombinere tekst, bilder og kanskje til og med videoer.

9. Du er ikke oppdatert på SEO-teknikker

Husk at Googles algoritme for hvilke nettsider som prioriteres oppdateres med jevne mellomrom. Det er derfor viktig å holde seg oppdatert på det siste innen SEO slik at du unngår SEO-feil.

SEO-teknikker endrer seg stadig. Før i tiden var det vanlig med keyword-stuffing, der det bare var om å gjøre å presse inn flest mulig søkeord i teksten. Dette er ikke lenger effektivt, og du må nå regne med å ta i bruk flere SEO-teknikker – som nevnt i punktene over.

SEO-feil

10. Du fokuserer ikke på merkevarebygging

Google elsker merkevarer, og god SEO handler derfor også om å la merkevaren din skinne. Sørg for å praktisere merkevarebygging, slik at forbrukerne får positive assosiasjoner til merkevaren din.

Dersom forbrukerne begynner å søke på merkevaren din, vil nettsiden din automatisk havne blant de øverste treffene!

Trenger du hjelp med SEO?

Det finnes mange fallgruver for deg som har et nettsted og forsøker å benytte SEO-teknikker. Ved å gjøre deg kjent med tabber som uoriginalt innhold, manglende merkevarebygging og manglende metabeskrivelser, kan du unngå disse feilene.

Dersom du trenger hjelp med søkemotoroptimalisering, kan Moo Gruppen hjelpe deg i gang. Vi har kunnskapen og erfaringen som trengs for å oppnå høy rangering i Google!

Kontakt oss her→

Moo Gruppen utvider sine tjenester og kan nå tilby tekstforfatter<br /> tjenester for nettbutikk, i tillegg til en ferdigutviklet nettbutikk.

E-handels-giganten Amazon kommer til Sverige. Hva betyr dette for norsk varehandel og din nettbutikk?