search

Myter om e-handel – dette må du vite før du starter nettbutikk!

I denne artikkelen vil vi gå gjennom 8 myter om e-handel, samt hvordan du kan lykkes med en nettbutikk.

Myter om e-handel og nettbutikker

Å styre en bedrift er ingen lett sak. Som bedriftseier må du stadig kjempe for å holde bedriften i livet. Uansett hvilket marked du opererer i, vil det alltid være stor konkurranse og kun de dyktigste overlever. Som bedriftseier må du kjempe for å vokse, og ikke minst kjempe for å skille deg ut på markedet.

E-handel er særlig et konkurransefylt marked. Her kommer det stadig nye aktører til, og alle vil ha de beste markedsføringskampanjene og tilgang til de mest lukrative kundemarkedene. Det er mange myter om e-handel, og mange går inn i dette virket med store drømmer. Vi skal nå se nærmere på hvordan det egentlig er å jobbe med e-handel.

1. Det er lett å tjene penger på netthandel

Mange går inn i e-handel med et håp om å kunne tjene lette penger, uten å måtte arbeide for mye. Mange unge ser på netthandel som en passiv inntekt, og tror at dette er et type forretning hvor pengene bare ruller inn. Dette er en myte og er dessverre langt fra sannheten.

 

Du kan ikke være lat om du ønsker å lykkes med netthandel. Selger du digitale tjenester, kan du muligens komme unna med mindre arbeidsmengder. Men de fleste som jobber med e-handel selger fysiske produkter, og her er det mye arbeid som må gjøres. Produktet må først og fremst produseres, markedsføres, og det er mye å holde styr på av inventar, frakt og inntekt.

2. Kundene kommer av seg selv

Ettersom det er rimelig lett å starte en nettbutikk, har mange et inntrykk av at så snart butikken er oppe og går, vil kundene strømme til. Det finnes flere gode plattformtjenester på nettet som kan bli brukt til å lage nettsider og nettbutikker – mange av disse er gratis.

Men ettersom det er så lett å lage en butikk, betyr det at markedet fort blir fylt opp av nye aktører. Det kan bli rotete og vanskelig for kunden å finne frem til akkurat deg og dine produkter. Enkle løsninger betyr mer konkurranse, og du må virkelig jobbe for at kundene skal komme til deg.

Uansett hva du ønsker å selge, om det er fysiske produkter eller digitale tjenester, vit at du ikke er alene. Det vil alltid være en annen bedrift som byr på de samme tjeneste som deg – her gjelder det å skille seg ut. Har du først klart å skaffe deg kunder, ja da kommer den vanskeligste jobben. Nemlig å holde på kundene.

3. Du kan selge akkurat hva du vil

Denne myten kan til en viss grad anses å være fakta. Du kan selge hva du vil, hvert fall én gang. Prøver du skikkelig hardt, vil du nok klart å selge selv de rareste produktene. Men å bygge et selskap eller en nettbutikk rundt dette, kan fort bli til en stor utfordring.

Det er dyrt å drive en nettbutikk, og derfor vil du helst selge et produkt du vet med sikkerhet at kundene er interessert i. Det er mange uforutsette kostnader å ta i betrakting: Produksjon av produktet, eventuelle lisensieringer, emballasjekostnader, innpakking av produktet, frakt- og returkostnader, markedsføring, innholdsproduksjon, reklame, lagerplass, nettsidebygging og design, vedlikehold, utvikling og leie – bare for å nevne noe.

Med så mange utgifter, vil du gjøre deg selv en stor tjeneste ved å først og fremst finne ut hva du ønsker å selge, og hva kundene trenger. Finn ut hvor mye du kan tjene per produkt, og tenk gjennom hvor sannsynlig det er at du får solgt tjenestene dine. I teorien kan du selge akkurat hva du vil, men det er ikke nødvendigvis kostnadseffektivt eller smart.

e-handel

Kom i gang nå!

Vi hjelper deg å starte nettbutikk eller videreutvikle din nåværende.

4. En myte om e-handel er at det er vanskelig og dyrt å tilby fri frakt

Dette er en av mange myter om e-handel, men mange norske bedrifter ser på dette som fakta. Det er ikke ofte at vi nordmenn får gratis frakt på varer vi kjøper på nettet, spesielt ikke i forhold til hvor vanlig dette er i andre land. Som regel får vi kun fri frakt om vi har handlet for over et visst beløp, eller om dette inngår i en spesifikk kampanje.

Har du nettopp startet en nettbutikk, kan det være lurt å avvente med fri frakt. Vent å se hvor mye av produktet du selger hver måned, og ta en avgjørelse etter du har fått en stabil bedrift. Her er det nemlig mulig å gjøre avtaler med fraktselskap, og jo mer pakker du sender, dess billigere kan du få disse avtalene.

Fri frakt trenger ikke å være komplisert og dette kan være et godt lokkemiddel for å tiltrekke seg nye kunder. Men det er viktig at selskapet ditt først og fremst har budsjett til å kunne dekke fraktkostnader for kundene dine. Sørg derfor for å kartlegge hvor mye du selger, kanskje er det mulig å tilby gratis frakt på utvalgte produkter. Et alternativ som mange benytter seg av er å gi fri frakt ved handel over kr 1000,- og på denne måten kan regne hjem dekning for fraktkostnad.

5. Du har bare lokal konkurranse

Dette er muligens den største myten av de alle. Når det kommer til konkurranse, vil nettbutikker ha langt flere konkurrenter en fysiske butikker. Hvis kundene mener at produktene dine er for dyre, kan de enkelt søke seg frem til lignende produkter hos konkurrenter med lavere priser.

Norske nettbutikker vil ha en liten fordel her i forhold til resten av verden. Ettersom regelverket for toll og import har blitt endret, vil nok norske kunder foretrekke å handle i norske eller skandinaviske nettbutikker. Men bare fordi markedet er litt mindre, betyr det ikke at konkurransen blir noe lettere av den grunn.

Du trenger ikke nødvendigvis å bare selge til lokale kunder, hvorfor ikke satse globalt? Svenskene har skjønt dette, men her henger vi nordmenn litt etter. Med e-handel åpner du dørene for en mengde nye kundemarked, men dess større mulighetene er, jo flere konkurrenter har du.

e-handel

6. Vi er et unikt selskap og derfor vil kundene komme til oss

Når det gjelder e-handel, er det dessverre ingenting som er unikt. Det er derimot andre taktikker du kan bruke for å skille deg ut på markedet. Selger du for eksempel klær, kan du sørge for at kvaliteten og stoffet er av første klasse. Opplevelsen starter med pakken kunden mottar, pass på at innpakning som benyttes representerer merkevaren din på en måte du ønsker.

Mange selskaper skiller seg også ut ved å kunne tilby en formidabel kundeservice – dette er viktig. Hvis en kunde skal legge igjen en anmeldelse om nettbutikken din, kan denne fort bli dårlig om de har opplevd dårlig service. Som potensiell kunde ser vi gjerne på hvilke opplevelser andre har hatt, det er derfor viktig at anmeldelser er så gode som overhodet mulig.

Jobber du hardt for å få trofaste og fornøyde kunder, vil du få mange fordeler på markedet. Så selv om ingen kan si at de er unike, kan de ha unike kvaliteter å by på. Finn ut hva ditt selskap kan gi kundene, som gjør at dere blir spesielle. Her er det selvfølgelig viktig å selge produkter av god kvalitet, men ikke vær redd for å tenke utenfor boksen.

7. E-handel tar over for fysiske butikker – butikkdød

Selv om det blir mer og mer populært å handle på nett, vil det alltid være en etterspørsel etter fysiske butikker og nærhandel. Men, etterspørslene blir mindre, og det vil derfor være vanskelig for fysiske butikker å overleve, om de ikke tilpasser seg etter kundenes nye behov. For eksempel bør de kunne tilby både netthandel og fysisk handel.

 

Et kompromiss mer kan for eksempel være å tilby netthandel, med levering til butikk. Da kan kundene få alle godene de er ute etter ved å handle på nett, men fortsatt dra ned til butikken for å hente varene. Mange som starte en nettbutikk, har ofte en drøm om å en gang klare å åpne en fysisk butikk – dette er det mange grunner til.

nettbutikk

8. Det er mer lønnsomt å drive nettbutikk enn fysiske butikker

Du har en større sjanse på å selge noe til en kunde som kommer innom butikken din, enn til kunder som er innom nettbutikken din. På nett er det lett å hoppe fra butikk til butikk, men det samme prinsippet gjelder ikke i virkeligheten. Det er også lettere å betale i butikk, da kunden simpelthen kan bruke kontaktløs betaling.

 

På nettbutikker må kundene legge inn leverings- og kortinformasjon, de må gjerne bruke tid på søke seg frem til produktet, og det er mange steg fra kunden ser produktet, til han faktisk kjøper det. Selvfølgelig er det mange fordeler med nettbutikker, men det er også mange ulemper. Den perfekte bedrift vil kunne tilby tjenester både online og offline.

Hjelp til nettbutikk?

Det er mange myter om e-handel som hevder at det å drifte en nettbutikk er enkelt. Dette er på ingen måte sant, og nettopp derfor er disse myter. Allikevel finnes det flere gode strategier for å gjøre jobben enklere, deriblant det å stifte partnerskap med en god samarbeidspartner.

Moo Gruppen har lang erfaring innen e-handel, og vi bistår deg gjerne med din nettbutikk. Ta kontakt i dag for en helt uforpliktende prat! Kontakt oss her→

Med en prosjektleder som følger deg som kunde gjennom leveransen og gjennomføringen av prosjektet, oppnår vi god innsikt, forståelse og kontroll.

Usikker på hvilken netthandelsplattform du skal velge? Se nærmere på hvordan Magento 2 nettbutikk plattform skiller seg ut.

Digital Rådgiver Susann har en lidenskap for performance marketing og har raskt blitt god på digital markedsføring. Susann går i dybden og jobber både med kortsiktige og langsiktige mål for å oppnå best mulig resultat. Susann er opptatt av å hjelpe kundene med en høyest mulig ROAS og benytter ulike verktøy innen annonsering og SEO for å oppnå best mulig konvertering.