search

Magento Commerce vs. Open Source

Magento Commerce vs. Open Source

Magento Open Source og Magento Commerce er to gode valg.

I denne artikkelen drøfter vi hvilket valg som er best for din nettbutikk.

magento 2

Magento Open Source vs. Magento Commerce

Magento har over de siste 10 årene hatt en sentral rolle globalt for nettbutikker. I dag er Magento blitt et produkt hos Adobe, og Magento nettbutikk er et foretrukket alternativ for en rekke forskjellige selskaper. Der mange funderer på om de skal velge denne plattformen, så kommer det kanskje et enda viktigere valg når en har konkludert med å benytte den.

Dette valget handler nemlig om hvorvidt en skal benytte seg av Magento Open Source eller Magento Commerce. Vi skal i denne artikkelen gå gjennom hva du trenger å vurdere i henhold til kostnader, funksjoner, fleksibilitet, og mye mer!

Hva er Magento Open Source?

Magento Open Source er som de fleste forstår basert på en åpen kildekode. Dette er altså gratisversjonen av Magento. Denne versjonen har over årene vært veldig populær hos mindre bedrifter som ønsker et rimelig alternativ som fortsatt gir mulighetene for god vekst.

Selv større nettbutikker benytter seg av Magento Open Source. Det er fordi løsningen er relativt simplifisert. For en nettbutikk uten de store kravene til mer avansert funksjonalitet, så er dette perfekt. Mange store nettbutikker velger da heller å ha Magento Open Source i bunnen, mens de heller bygger på med annet utenfor og på denne måte oppnår en god magento nettbutikk.

Funksjoner slik som sidebyggeren, visuelle virkemidler, og de nye B2B-alternativene, er alle store høydepunkter her. Sett over ett er løsningen et flott alternativ for store nettbutikker som ønsker fleksibilitet. For de mindre nettbutikkene er det derimot noe høye kostnader og krav til utvikling. Dermed passer løsningen i dag bedre for de store, spesielt med innføring av Magento 2.

magento utvikler

Hva er Magento Commerce?

Magento Commerce er først og fremst siktet inn på de større nettbutikkene. Dette er rimelig klart med tanke på løsningens fokus mot full kundeservice og et bredt spenn av funksjoner. Dessuten er lisenskostnaden per år her på 250,000 kr og oppover. Magento Commerce Cloud lar også nettbutikkene utvikle seg i skyen, noe mange større aktører ser etter i dag. 

Skyversjonen av Magento Commerce tilbyr en rekke forskjellige abonnementer. Disse inneholder nå diverse Adobe-produkter, slik som Adobe Target, Adobe Campaign, Adobe Experience Manager, Adobe Analytics, og mange flere. Du kan også oppgradere disse pakkene, slik at du får alle programmene Adobe har å tilby for nettbutikker.

Magento B2B nettbutikk

Magento Commerce har forbedret seg betraktelig bare de siste 2 årene. B2B-løsningen, forbedret logistikk, og en rekke moderne moduler, sørger for en løsning som gjør det enklere å drive nettbutikk. Enkelte av oppgraderingene her gjør det bare vanskeligere og dyrere, men de kan du styre unna. En liten «fun fact» er at Helly Hansen benytter Magento Commerce for sin nettbutikk.

magento B2B nettbutikk
konkurransefortrinn nettbutikk

Slik skiller funksjonene seg fra hverandre

Selve basen for kodingen bak disse plattformene er den samme. Allikevel kommer Magento Commerce som nevnt med noen ekstra funksjoner som gjør denne versjonen enda litt bedre. Samtidig er det enkelte funksjoner som ikke er like gode. Vi går gjennom både gode og dårlige funksjoner fra Magento Open Source og Magento Commerce nedenfor.

Magento har fått forbedret søk

Magento Commerce hevdes å tilby bedre søkemuligheter gjennom såkalt Elastic Search. Selv om det riktignok er bedre enn Magento Open Source, så finnes det mange gode alternativer en kan bruke på toppen av Magento Commerce i stedet. For eksempel kan en her bruke Klevu eller Algolia.

Det som her hevdes å være et forbedret søk er med andre ord ikke noe stort pluss. Allikevel har Magento Commerce lovet å utvikle sin helt egen søkefunksjon basert på maskinlæring. Det vil bli interessant å se akkurat hva løsningen innebærer, og hvorvidt dette vil koste noe ekstra.

SEO - Digital markedsføring, synlighet på google

Magento B2B-løsningen

Magento B2B ble for fullt lansert i fjor. Løsningen tilbyr nye funksjoner rettet mot prising, kredittgrenser, roller innen administrering, kjøpsgrenser, lister, og mer. Sett over ett gjør Magento B2B det enklere både for nettbutikken og kundene å gjennomføre kjøp og salg.

Funksjonene her er simpelthen blitt målrettet mot å treffe de behovene mange har ved nettbutikk. Fokuset på B2B hos Magento er ikke noe som nødvendigvis er veldig vanlig for mange av de andre populære plattformene for nettbutikker.

Magento Sidebygger

Sidebyggeren som kommer med Magento er en videreutvikling av Bluefoot CMS. Denne sidebyggeren lar deg dermed kontrollere temaer og innhold på en enkel måte. Det er her et system basert på klikk-og-dra, slik at de som jobber med markedsføring  for nettbutikken slipper kodingen.

Dessuten kan sidebyggeren bli videreført av utviklere, for å legge til ekstra funksjoner og design som er viktig for nettbutikken. Den kan dessuten benyttes for alle temaer som tilbys av Magento, noe som sikrer en god fleksibilitet.

brukervennlighet

Avanserte markedsføringsfunksjoner

Avanserte funksjoner til markedsføring, slik som kundesegmentering, e-poster rettet mot forlatte handlevogner, registrering av gaver, lojalitetspoeng, og andre kampanjer følger med Magento. Disse blir kanskje ikke brukt så veldig hyppig av de fleste nettbutikker, men de er allikevel nyttige når du trenger dem. 

Magento BI og Magento Shipping er dessuten begge inkludert i Magento Commerce. Det betyr at du som eier av nettbutikk sparer en god del kroner. Magento BI lar deg få full innsikt i enhver kunde, slik som for eksempel deres kjøp gjennom hele nettbutikkens eksistens. 

Skyløsning vs. Lokal løsning

Velger en å gå for Magento Commerce, som utvilsomt har de beste funksjonene, så må en ta høyde for om en ønsker skyløsning eller lokal løsning. Dersom en har erfarne utviklere til disposisjon innad i organisasjonen, så foretrekkes ofte lokale løsninger. Rundt halvparten av nye brukere hos Magento velger allikevel skyløsningen.

Dette kommer av at mange som drifter nettbutikk i dag simpelthen ikke har kapasiteten innad til å velge en lokal løsning. Selv om Magento Cloud i begynnelsen opplevde en del motgang, så har de med årene trappet opp kvaliteten betraktelig. Dette er i ferd med å bli en av de beste skyløsningene der ute for nettbutikker.

Skyløsningen lar deg skyve mange av bekymringene bort og vekk. Sikkerhet, oppdateringer, og ikke minst kostnader blir forutsigbare og enkle å forholde seg til her. Velger du i stedet en lokal løsning, så er det viktig at du tenker deg godt om angående ditt valg av hosting. Ta kontakt med oss her→

prosjekthåndtering
smidig prosjektgjennomføring med magento rådgiver

Konklusjon

Magento har tatt store steg de siste årene. Magento 2, Magento Cloud, og B2B-løsningen fikk alle blandet kritikk i starten. Med tiden har de derimot utviklet seg godt, og det er et produkt med kunden i sentrum som Magento leverer i dag. Samarbeidet med Adobe har også sikret mange gode ekstra programmer. 

Hvorvidt du benytter Magento Open Source eller Magento Commerce vil bli det viktigste valget. Selvfølgelig er kostnaden her den største faktoren som spiller. De tilgjengelige funksjonene du får med Commerce, samt muligheten for skyløsninger, er også viktige å tenke over. Til syvende og sist handler det om å finne en løsning som passer perfekt til din nettbutikk!

Rackbeat sitt lagerstyrings software muliggjør smart, rask og enkel lagerstyring. Vi er godkjente partnere av Rackbeat.

Med en prosjektleder som følger deg som kunde gjennom leveransen og gjennomføringen av prosjektet, oppnår vi god innsikt, forståelse og kontroll.

Vi fungerer som en totalleverandør for våre kunder og henter inn kompetanse og løsninger fra partnere der det kreves,

Digital Markedsfører Mai Lena hjelper våre kunder å øke synlighet, annonsering og ikke minst konvertering. Til dette benytter hun virkemidler som Google Shopping, Google Ads, HotJar, SEO, SEM og Instagram.