search

Tips til datasikkerhet når ansatte jobber hjemmefra

Få gode tips til datasikkerhet

kvinne jobber hjemmefra

Datasikkerhet når de ansatte jobber hjemmefra

Flere mennesker enn noensinne jobber nå hjemmefra. Koronaviruset hadde unektelig en stor effekt på å trappe opp andelen mennesker med denne muligheten i jobb. Flere yrker har nå tilpasset seg tiden, og alternativet med å jobbe hjemmefra frister mange mennesker. 

Fordelene med å jobbe hjemmefra er mange, men det finnes også noen fallgruver, både for bedriften og den ansatte. En av disse er kanskje ikke overraskende datasikkerhet. For når du jobber med fjernstyrte løsninger, og på hjemmenettet, er du unektelig litt mer sårbar. 

I denne artikkelen skal vi gå gjennom hvordan du som bedriftsleder kan bedre datasikkerhet når de ansatte jobber hjemmefra. 

Bruk av riktig utstyr

Dersom arbeidet allerede ble utført på data, kan utstyret fra kontoret ofte flyttes hjem relativt enkelt. Datamaskinen, monitor, headset, tastatur, mus, og andre tilhørende enheter flyttes da bare og settes opp på hjemmekontoret.

Men i noen tilfeller har tross alt ikke den ansatte jobbet med egen PC på jobb før. Da skal en helst finne frem til riktig utstyr. Sørg for at for eksempel prosessor og RAM i PC-en takler de oppgavene den ansatte får. Programmer og applikasjon må også muligens kjøpes inn. 

Kom i gang nå!

Vi kan gi deg råd innen datasikkerhet.

Kontroller bruk av programmer

Nettopp programmer og applikasjoner er et veldig viktig punkt. Disse må kontrolleres nøye av ledelsen i selskapet. Undersøkelser viser nemlig at 25 % av data som lastes opp i skyen blir lastet opp gjennom usikre programmer som ikke er kontrollert av ledelsen. 

Ofte handler dette om at bedriften ikke har gitt de ansatte klare instrukser for hvilke programmer som kan benyttes. IT-avdelingen er her nødt til å lage egne lister for godkjente programmer, slik at de ansatte vet hva de skal rette seg inn etter. 

Bruk av trygge nettverk

Ikke bare skal programmene og applikasjonene være trygge, men nettet må også være sikret. Her er veldig sjeldent hjemmenettet optimalt. En VPN-løsning er for mange det beste alternativet. 

Kort fortalt sørger et VPN-nettverk for å rute trafikken gjennom eksterne servere. Mer eller mindre opptrår den ansatte på nett som om de egentlig besøkte nettsider og applikasjoner fra et annet sted enn der de sitter. 

Kontroller flyten av informasjon

Med nye programvarer er det enklere enn noensinne å kontrollere flyten av informasjon over enheter. Systemoppdateringer og oppdateringer av software kan nå utføres i løpet av et få tasteklikk, og det over enhetene til alle de ansatte.

Dessuten kan du på en mye bedre måte kontrollere den generelle flyten av informasjon fra enheter brukt på jobb, til enheter brukt til å jobbe hjemmefra. Helt automatisk kan du velge å fjerne sensitiv data relatert til bedriften, fra enhetene de ansatte bruker på jobb.

Kommuniser med de ansatte

Kommunikasjon er nøkkelen til å få med de ansatte på økt datasikkerhet. Et vedvarende problem er tross alt at mange ikke forstår alvoret i flere av de handlingene de begår. Dersom ledere og IT-avdelingen kommuniserer tydelig nok, vil budskapene føre til bedre resultater. 

Generelle tips rundt bruk av VPN, solide passord, autoriserte programmer og applikasjoner, samt andre steg for økt sikkerhet, er viktig å få frem til de ansatte. Det kanskje aller viktigste poeng vi kan peke ut, er å være oppmerksom på e-poster. Les e-post- og domenenavn ekstra nøye i disse tider. 

korona nettsalg

Bruk sunn fornuft

Det viktigste du som leder og dine ansatte kan gjøre når dere skal jobbe hjemmefra, er å bruke sunn fornuft. Se til ekspertene, og implementer strategier som faktisk styrker sikkerheten. Ta gjerne kontakt med oss i Moo Gruppen også. Vi kjenner til mange gode tips for økt datasikkerhet, og vi tar gjerne en uforpliktende prat med deg for å gi gode råd!

Kontakt oss her→

Rackbeat sitt lagerstyrings software muliggjør smart, rask og enkel lagerstyring. Vi er godkjente partnere av Rackbeat.

Med en prosjektleder som følger deg som kunde gjennom leveransen og gjennomføringen av prosjektet, oppnår vi god innsikt, forståelse og kontroll.

Vi fungerer som en totalleverandør for våre kunder og henter inn kompetanse og løsninger fra partnere der det kreves,